Check welke desinfecterende handgel je kunt gebruikenDesinfecterende handgel in pompfles 70% alcohol

De vraag naar desinfecterende handgels is sinds de corona-uitbraak enorm gestegen. Doordat de gerenommeerde bedrijven die vraag niet meer konden beantwoorden zijn er veel ondernemers ook gestart met het maken van desinfecterende handgels. Altans, dat wordt beweert.

Alle gels beloven bacterie- en virusvrije handen na gebruik, maar dit klopt niet. Sommige gels doden te weinig bacteriën en zijn dus nutteloos. Het gevaarlijke hiervan is dat ze een vals gevoel van veiligheid geven. Na gebruik heb je het idee dat je schoon bent, maar dit is niet altijd het geval. Doordat alle bedrijven wel beloven is het lastig om te herkennen welke gel nu wel goed is en welke niet. In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten bij het kopen van goed werkende desinfecterende handgel.

70% alcohol

De alcohol in de handgel doodt bacteriën. Daarom is het belangrijk dat er voldoende alcohol in de gel zit.

Voordat een bacterie of virus gedood wordt, moet de handgel minstens 70% alcohol bevatten. Deze alcohol wordt op de verpakking ook wel ethanol en/of propanol genoemd. Voor een effectieve werking moet er minstens 70% ethanol in de gel zitten, tenzij er ook propanol in zit, dan volstaat een kleinere dosis ethanol.

Overdrijf niet

Vanaf 70% alcohol is een desinfectiegel dus effectief. Overdrijf nu niet door alleen handgels te willen gebruiken met meer dan 80% alcohol. Hoe meer alcohol, hoe meer bacteriën worden gedood en teveel bacteriën doden kan ook een omgekeerd effect hebben. Je doodt dan namelijk ook de goede bacteriën die op je huid leven. Dan kun je je natuurlijke evenwicht verstoren.

Ook gels zonder N-nummer volstaan

De bedrijven die al voor de corona-uitbraak desinfecterende handgel produceren, krijgen een N-nummer wanneer de handgel aan de virusclaim volstaat. Alle handgels met een N-nummer bevatten dus 70% alcohol. Doordat veel ondernemers zijn gestart met het produceren van desinfecterende handgels en niet al deze nieuwe gels zo snel een N-nummer konden krijgen, heeft het RIVM dit even losgelaten. Handgels zonder N-nummers kunnen dus wel volstaan aan de virusclaim. Let hierbij ook goed op dat de handgel minimaal 70% alcohol bevat.

Handen wassen

Goed gebruik

Als je wilt dat de handgel echt goed zijn werk kan doen, moet je er dus voor zorgen dat je handen geen vet en vuil bevatten, maar je moet het ook op de juiste manier gebruiken. Alcohol heeft ongeveer 30 seconden nodig om bacteriën te doden. Daarom is het belangrijk dat je 30 seconden lang je handen desinfecteert. Gebruik daarom voldoende gel om je handen een halve minuut vochtig te houden. Het heeft dus geen zin om je handen vroeger af te drogen of ze nadien te gaan wassen.

Handen wassen

Probeer in eerste plaats geregeld je handen goed te wassen met water en zeep. Wanneer je geen water en zeep in de buurt hebt, maar wel in aanraking bent geweest met oppervlakten die misschien besmet zouden kunnen zijn, gebruik je desinfecterende handgel.

Desinfecterende handgel kopen

Wij hebben goed research gedaan en verkopen alleen desinfecterende handgel die ook daadwerkelijk desinfecteert met meer dan 70% alcohol.

Bestel desinfecterende handgel in pompfles, knijpfles of 5 liter can.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *